About Me

My photo
An Air Asia Cabin Crew/ Entrepreneur

Tuesday, 22 October 2013

Mengejar Mimpiku Bersama Airasia

Assalammualaikum..

Sudah cukup lama juga saya tidak meng-update blog ini. Alhamdulillah, hari ini terasa ingin pula saya mencoretkan sesuatu di laman ini. Pertama sekali, saya ingin berkongsi rasa kesyukuran saya kehadrat ilahi kerana tahun akhir pengajian saya telah lama selesai dan saya akan bergraduasi pertengahan bulan hadapan. Kedua, saya ingin berkongsi kepada ada perjuangan saya dalam mengejar impian saya sebagai pramugara Airasia yang masih belum kesampaian.

Sekiranya anda pernah membaca coretan saya ketika penerbangan pertama saya bersama Airasia pada tahun 2010, di mana ketika itu saya berada di tingkatan 6. Saya pernah memberitahu anda pengalaman saya terbang bersama Airasia ke Jakarta mengikuti Program Lawatan Sambil Belajar sekolah. Anda ingin tahu, impian itu sebenarnya tidak pernah padam. Sehingga ke hari ini saya masih lagi menyimpan impian tersebut di dalam hati yang terdalam.

Berkongsi pengalaman saya menghadiri temuduga Airasia cukup banyak membantu mematangkan diri saya untuk berinteraksi secara profesional. Setakat ini saya telah menghadiri sebanyak 3 kali temuduga yang sama. Keinginan dan hasrat saya ini saya kongsikan dengan keluarga dan mereka sentiasa menyokong serta mendorong saya di dalam mengejar matlamat itu. Sungguhpun begitu, usaha yang saya lakukan masih lagi gagal sehingga kali yang ketiga. Tetapi semangat itu tidak pernah padam.

Pertama kali saya menghadiri temuduga yang di jalankan di Pejabat Airasia, Terminal 2 Airasia, saya telah dipertemukan dengan 2 orang penemuduga yang amat baik pada pandangan saya. Kedua-duanya wanita. Sebelum itu, untuk pengetahuan anda pada malam sebelum saya menghadiri temuduga saya sedikit sebanyak telah melakukan persediaan rapi berkenaan apa yang akan saya pakai, bagaimana saya akan memperkenalkan diri dan sebagainya. Sungguhpun saya masih di tahun 3 semester ke 5 dan hanya tinggal 1 semester untuk menghabiskan pengajian saya. Tetapi saya tidak pernah terfikir untuk datang ke temuduga ini dengan sia-sia. Justeru itu, persediaan rapi saya lakukan untuk memastikan penemuduga melihat kesungguhan saya.

Berbekalkan ketinggian 172cm, berpakaian formal lengkap, persediaan asas yang mencukupi dan keyakinan bertutur dalam berbahasa Inggeris saya datang ke temuduga tersebut pada pukul 11 pagi. Syukur, pemeriksaan dokumen dan pemeriksaan ketinggian (stage 1 dan stage 2) saya lepasi. Namun, masih ada lagi aras lain yang perlu saya tempuhi iaitu aras yang akan mengukur kebolehan bahasa Inggeris saya dan juga kelancaran di dalam membaca pengumuman.

Bercerita ketika sesi temuduga di jalankan, saya telah ditanya berkenaan latar belakang personal, pendidikan dan keluarga. Selepas itu, saya di kehendaki untuk membaca pengumuman yang disediakan di atas meja. Ketika itu, saya berasa agak tenang dan dapat mengawal perasaan yang gementar dengan amat baik. Pun begitu, saya disarankan oleh penemuduga untuk kembali menyambung pengajian saya di UMS. Sejujurnya saya amat kecewa tetapi masih lagi menyimpan setiap bait-bait perkataan yang diutarakan oleh kedua-dua penemuduga tersebut yang mana saya masih mengingati nama yang tertulis di atas poket kanan baju penemuduga itu ialah Yana.

Yana seorang yang amat baik daripada pengamatan saya kerana beliau telah berjaya memberikan saya semangat dan kekuatan untuk menyimpan cita-cita ini. Saya masih ingat beliau berkata kepada saya dengan penuh hemat. “Shafik, now I won’t talk like an interviewer, I wanna talk like your sister. We want you to be a part of us. But, you have to finish your study first”. Itulah kata-kata beliau. Apabila saya mengatakan berkenaan peluang, beliau menyambung. “Yes, ill going to give you chance once you finish your study”. Banyak sebenarnya yang beliau telah katakan pada ketika itu, beliau turut bercerita berkenaan pengalamannya semasa mengendalikan krew-krew kabin yang mana boleh saya jadikan tauladan untuk meneruskan impian ini.


Sejak dari itu, saya tidak pernah mati untuk bermimpi terbang bersama Airasia. Temuduga kedua, saya telah datang ke lokasi temuduga tanpa sebarang harapan untuk terpilih. Hal ini kerana saya masih lagi menjalani praktikal di salah sebuah institusi pendidikan vokasional. Pun begitu, tujuan utama saya menghadiri temuduga ini adalah bagi memastikan I’ll never miss the chance. Disamping menyimpan kata-kata Miss Yana dan rakanya “Yes, This is the spirit what we want” dengan serentak apabila saya mengatakan “I’ll be back” selepas temuduga di jalankan pada sesi lepas. Pada masa yang sama, saya sememangnya tahu yang saya tidak akan di pilih memandangkan wajah saya baru sahaja sembuh daripada kesan jerawat. Mungkin disebabkan kualiti tidur dan pemakanan yang tidak konsisten untuk persediaan ke semester akhir. Seperti yang saya jangkakan, hal itu telah ditegur oleh penemuduga pada hari tersebut.

Kali ketiga temuduga yang saya hadiri. Saya telah melakukan persediaan 2 minggu daripada hari tersebut. Mujur hal berkenaan temuduga itu telah dimaklumkan oleh kawan baik saya. Atas harapan yang besar dan keinginan yang tinggi. Saya telah melakukan persediaan mental dan fizikal. Harapan saya cukup besar. Pun begitu, saya turut meletakkan sedikit persediaan mental dengan bahan-bahan yang positif sekiranya temuduga ini masih lagi gagal. Itulah hakikatnya, temuduga yang saya hadiri masih juga gagal. Sejujurnya, saya tidak pernah berasa patah hati sungguhpun amat kecewa. Kali ini isu yang telah menyebabkan saya gagal ialah disebabkan parut kecil yang telah lama di sebelah kiri mata saya. Penemuduga yang saya pasti berbangsa India tetapi tidak saya ingati nama beliau mengatakan kepada saya hal ini “I like the way your thought, I like your style, but the way your thought that you will get a better job than”. Sungguhpun saya telah menjelaskan kepada beliau dengan sedaya upaya saya sehingga saya memujuk beliau dengan berkata “sir, please give me this chance. This is what I want sir”.

Di akhir kata-kata beliau “whatever happened you have to take it positively”. Saya cukup kecewa. Kekecewaan itu mungkin muncul apabila teringat akan dugaan-dugaan yang terpaksa saya hadapi untuk sampai ke lokasi temuduga dan parut tersebut mungkin tidak akan memberikan saya peluang lagi untuk selamanya. Pada ketika itu, saya cukup bersungguh-sungguh. Saya dikehendaki untuk menyanyi di hadapan calon-calon yang lain. Walaupun terkejut dengan kehendak tersebut tetapi apa yang terpancul dari bibir saya ialah “anything for Airasia”. Saya mengambilnya dengan positif. Saya merasakan ini mungkin belum lagi rezeki saya dan saya perlu berusaha lebih lagi pada masa akan datang.

Walaupun sudah kali yang ke tiga saya gagal dalam temuduga ini, cinta saya, minat dan kesungguhan saya tidak pernah padam. Saya sentiada bersedia daripada pelbagai aspek terutamanya penjagaan diri. Saya akan membuktikan suatu hari kepada Airasia bahawa saya benar-benar ingin terbang bersamanya kerana cinta saya yang mendalam kepada Airasia. Saya akan sentiasa berusaha merebut peluang  sekiranya ada, bukan kerana saya tidak mempunyai pilihan lain di dalam pekerjaan. Tetapi perkara yang paling utama di dalam diri saya ialah kepuasan apabila saya dapat mengejar impian saya. Paling penting sekali kepuasan bekerja daripada dorongan minat saya untuk sentiasa berinteraksi dengan pelbagai variasi masyarakat. Keinginan saya yang mendalam untuk mengaplikasikan nilai-nilai profesionalisme yang saya ada ini di dalam melakukan tugas. Pada saya tidak penting segulung ijazah yang saya perolehi sekiranya saya tidak dapat mencapai kepuasan di dalam pekerjaan yang saya lakukan.

Begitulah panjangnya coretan saya kali ini. Sungguhpun tidak sedramatik mana tetapi moga ia memberikan manfaat kepada kita semua di dalam kita mencapai self-esteem yang tertinggi. Daripada itu, bersama-samalah kita mendoakan kejayaan kita di masa hadapan kelak. Insyallah..

6 comments:

  1. Rasa tersentuh pula baca post ni..
    mmg smngat yang tggi untuk bgelar pramugara yer.. dah brpa kali apply kat airasia., ttp dgn kputusan yg sama.
    Kan ada banyak lg airline kat malaysia selain airasia? Napa tak apply MAS ker, Maswing ker.. klu x slap saya ada eaglexpress lagi.. cuba lah appy kat airline yg lain pula.. sapa tau dapat.
    semasa temuduga tu mesti fluent ker nak cakap bhasa inggeris? Sbnarnya biasa2 je kann? Asal boleh cakap , tak gtu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dah jadi crew dekat Air Asia. 😂

      Delete
    2. after 3 kali cuba awak dah jadi crew Air Asia?

      Delete
  2. I failed at the 1st interview & feel so hopeless, they said I have to improve in grooming part & try for the next interview.Maybe I not do my hair...

    ReplyDelete
  3. InsyaAllah hadir interview sabtu ni di Senai International Airport. My heart divided. Borrow me your spirit sebab hati saya tak sekental awak.

    ReplyDelete
  4. Assalammualaikum...

    Tahniah atas kekentalan awak. Mungkin kerana itulah Allah kabulkan hajat awak. Semoga jumpa nanti dalam DRST class. I will be your instructor

    ReplyDelete

Popular Posts