About Me

My photo
An Air Asia Cabin Crew/ Entrepreneur

Thursday, 26 December 2013

Sebulan Bergelar Graduan

Hi, pejam celik pejam celik, rupanya genap sebulan sudah saya bergelar graduan Universiti Malaysia Sabah. Huh, tiada apa yang boleh dibanggakan. Sejak sebulan lalu saya berusaha mencari pekerjaan, menghadiri sebarang temuduga, menghantar resume dan menyertai karnival-karnival kerjaya. Tapi masih belum berhadil. Pun begitu, sebelum cuti semester lepas sempat jugalah saya mengisi ruang yang ada untuk menjadi guru ganti si salah sebuah sekolah pedalaman. Dapat jugalah saya menghindarkan diri daripada dicop sebagai penganggur bertauliah. Haha

Saya mengakui menjadi seorang graduan ini merupakan cabaran baru dalam hidup. Cabaran yang akan menduga kesabaran serta memberikan tekanan baru dalam hidup. Apabila orang dipersekitaran mula sibuk bertanya, apakah yang sedang saya lakukan sekarang? Agak terkedu-kedu jugalah menjawabnya. Apapun kehidupan ini harus diteruskan dengan tenang dan jangan mengalah untuk terus berkerja lebih kuat lagi.

Sekali-sekala chit-chat dengan kawan-kawan seuniversiti. Ada juga sebilangan kecil yang sudah pun mula membina kerjaya masing-masing. Tapi ramai jugalah dalam kalangan kami yang asyik mengeluh nasib kerana masih belum bertemu jalan. Walau apapun, jangan sesekali pernah berhenti, mungkin belum rezeki lagi. InsyallaAllah bila rezeki datang nanti bila Allah nampak kita bekerja keras, berwawasan dan mempunyai matlamat serta diiringi dengan tawakkal.


Hendak dikhabarkan kepada semua, 21 Desember lepas saya ada juga pergi sekali lagi menghadiri temuduga terbuka yang diadakan di Airasia Bhd, Kota Kinabalu dan syukur Alhamdulillah, saya terpilih diantara 11 orang lain daripada 70 lebih orang yang menghadiri temuduga sama. Masing-masing 6 lelaki dan 5 perempuan. Tidak dapat digambarkan dengan kata-kata kegembiraan saya pada ketika itu. Ucapan yang terkeluar dari bibir hanyalah rasa syukur kepada yang Maha-Esa.

Sebagaimana yang disarankan, kami tidak boleh meletakkan harapan yang terlalu tinggi di dalam temuduga ini. Walaupun kami telah terpilih tetapi kami masih lagi perlu melalui beberapa saringan mengikut prosedur yang di tetapkan oleh Airasia. Menurut salah seorang rakan yang terpilih pada ketika itu, kami semua yang terpilih akan dihubungi melalui telefon dan E-mail selepas 2 minggu. Saya mengharapkan doa pembaca semua. Semoga Allah memberikan kemudahan dalam saya mengejar impian ini.

Apapun keputusannya, semoga saya dapat menerima segalanya dengan hati terbuka, yang penting jangan putus asa dan teruskan mencuba. Saya percaya apabila kita mengkehendakinya, Allah pasti akan berikan kita petunjuk jalan sebagaimana yang telah direncanakannya. Saya masih ingat kata-kata terakhir saya semasa temuduga lepas, “I don’t  believe on luck. if you want it you have to work for it”. 

No comments:

Post a Comment

Popular Posts