About Me

My photo
An Air Asia Cabin Crew/ Entrepreneur

Thursday, 16 April 2015

Menariknya Bali.

Salam,

Selepas setahun mengecap impian terbang bersama Air Asia baru kali ini berkesempatan untuk bercuti. A very short vacation! Tapi sangat berbaloi-baloi. Sungguh pun makanan di Bali tidaklah semurah Jakarta dan Bandung tetapi what a vacation kalau makan pun hendak berkira kan? Go ahead, makanlah whatever you want. 


So guys, let me start with a very short introduction. Bali merupakan salah satu kepulauan Indonesia yang sangat popular. Bukan sahaja kerana terdapat banyak sekali tempat-tempat yang menarik di sini. Tetapi juga kerana kekuatan budaya dan kepercayaan Hindu-Buddha yang masi dikekalkan oleh  masyarakat di Bali. Sangat unik! 

Tanah Lot, Bali. 

4hari 3malam di Bali cukup singkat. Tapi Alhamdulillah masa yang ada tidak sedikit pun terbuang begitu sahaja. Objektif datang ke Bali adalah ingin menikmati suasana yang meriah dengan kehadiran pelancong China, Eropah, India dan sebangainya yang sangat ramai. Selain daripada melihat sendiri keindahan pantai dan bentuk muka bumi semula jadi yang terdapat di Bali. 
Kecak Dance, Uluwatu, Bali.

Uluwatu, Bali
Budget melancong di Bali agak murah. Anda boleh mendapatkan tiket penerbangan tambang murah AirAsia.com kemudian buat tempahan hotel melalui Booking.com dan bawa bersama duit poket sekitar RM1500 cukup memadai. Tapi sekiranya anda suka membeli-belah mungkin anda perlukan lebih lagi kerana hanya di Bali anda boleh dapatkan factory outlet yang menjual Quick Silver and Roxy dengan diskaun sehingga 40% ke 50%.

Pantai Pendawa.


Sebagaimana yang saya katakan tadi, tujuan asal saya bercuti ke Bali adalah untuk melawat tempat-tempat menarik di sini. Jadi keinginan untuk membeli itu agak terkawal. Berbalik semula kepada budget perjalanan di Bali anda boleh mendapatkan tour guide+kereta kijang (Toyota Inova) dengan harga RP 400ribu (sekitar RM120) untuk seharian perjalanan (biasanya 3 ke 4 destinasi menarik bergantung kepada pakej perjalanan yang akan disarankan oleh pemandu). Jadinya sebelum anda datang ke Bali pastikan anda mengkaji terlebih dahulu lokasi yang menarik di sini. 

Sea Walker.


Sekiranya anda sukakan, watersport apa kata anda mencubanya di Tanjung Benua Bali. Walaupun permainan ini boleh kita dapati di negara kita tapi iya pastinya lebih mencabar di Bali. Banyak perkaranya yang sangat mengagumkan di sini. Namun, sukan air yang terdapat di Bali boleh di katakan agak mahal. Pakej yang kami persetujui ketika itu untuk sukan air berharga RP 1juta 900ribu (lebih kurang RM600 untuk 3 orang). Namun, tidak ada salahnya membelanjakan sedikit wang sekiranya kita benar-benar ada passion terhadap sesuatu: tutup mata bayar. Enjoylah! 

Para-ceiling
Tapi saya menyarankan kepada anda. Adalah lebih baik anda bercuti ke Bali bersama rakam-rakan, sahabat, someone special atau sesiapa sahaja asalkan bukan dengan keluarga kerana Bali  tidak begitu sesuai untuk di jadikan lokasi percutian bersama keluarga terutamanya kanak-kanak. Salah satunya adalah kerana harga makanan yang agak mahal (maklumlah Bali adalah tumpuan pelancong terutamanya Eropah sebagaimana USD juga boleh diguna pakai) dan juga persekitarannya yang lebih cenderung kepada hiburan. Itu pendapat saya sahaja okay, yang lainnya terpulang kepada anda! 😘 #bali @mdshafik

Monkey Forest


Ceking Reteras, Tega-lala

Okay! Sampai kita jumpa lagi. Bye ❤️

2 comments:

  1. wahh.. sangat menarik @mdshafik. and bnyak tmpat menarik.. gmbar smua cantik-2

    ReplyDelete

Popular Posts